Peter's Rondleidingen door Amsterdam

Torens van Amsterdam
Een bijzondere rondleiding langs een aantal historische Torens van Amsterdam. De rondleiding start bij de Schreierstoren. Wie nam daar afscheid om Manhattan te ontdekken? Dan naar belangrijkste toren van Amsterdam: de Montelbaanstoren. Waarom speelde deze een belangrijke rol in onze Gouden Eeuw? Vervolgens naar de Zuijderkerk. Door wie is deze kerk eigenlijk gebouwd? We eindigen bij de toren van de Beurs van Berlage.

Deze rondleiding duurt ca. 2 uur en de kosten bedragen € 14,50 per persoon.


De volgende tours kan ik u slechts enkele malen per jaar aanbieden;

Van Krom hout tot ijzer
Een unieke wandeling door Maritiem Amsterdam met bezoek aan scheepswerf ‘t Kromhout.

Op welke scheepswerf liet Michiel de Ruyter zijn oorlogsschepen bouwen? Waarom zijn er geen houten schepen uit de VOC tijd bewaard gebleven? Hoe kunnen ijzeren schepen blijven drijven? En wat is het verschil tussen gietijzer en staal, en waarom is dat belangrijk bij het bouwen van bruggen? U ontdekt het tijdens een unieke wandeling door Maritiem Amsterdam. Schepen van hout en mannen van staal. Bolle zeilen, ronkende motoren en de nostalgische geur van noeste arbeid en diesel. Tijdens deze wandeling wordt u teruggebracht naar plekken waar de tijd heeft stilgestaan.

De rondleiding start bij de ingang van het Marine-etablisement op het Kattenburgerplein. Wij lopen via het Marineterrein naar de Oosterkerk van architect Daniel Stalpaert. Wij vervolgen de route naar het Marker huisje. Het huisje is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis met een gunstige ligging aan het water en een scheepswerf. De klokgevel was gericht naar de Kleine Wittenburgerstraat,de tuitgevel naar de Wittenburgervaart.
Wij eindigen bij scheepswerf ‘t Kromhout, waar wij naar binnen gaan voor een drankje en uitleg over het gebruik van stoom en ijzer door een van de vrijwilligers die daar werken. Scheepswerf ‘t Kromhout aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam, is bekend geworden door de legendarische Kromhoutmotoren, die hier vanaf 1901 werden geproduceerd. De Westkap en Oosthal, beide industriële rijksmonumenten, zijn aan het eind van de 19e eeuw gebouwd.

Deze rondleiding duurt ca. 2,5 uur.

De kosten bedragen € 19,95 per persoon, inclusief toegang tot scheepswerf ‘t Kromhout en een drankje.

In 2019 zullen deze rondleidingen plaatsvinden op 10 maart, 30 juni, 25 augustus en 27 oktober.
Deze rondleidingen starten op bovengenoemde data zowel om 11.00 als 14.00. Per wandeling kunnen maximaal 17 personen deelnemen. De minimumleeftijd voor deelname is 15 jaar.

Cuijpers contra de Amsterdamse School
Pierre Cuypers is de grote architect van het Rijksmuseum en het Centraal station van Amsterdam. In feite blies hij in de negentiende eeuw de architectuur in Nederland nieuw leven in met zijn neo-gothische bouwwerken. De Amsterdamse School is een reactie op de stijl van Cuijpers.

Wat was zo kenmerkend aan de archtectuur van Cuijpers? Waarom zette de Amsterdamse school zich zo af tegen Cuijpers en ook Berlage?

U wordt ontvangen op het Centraal station. Daar gaan voor u deuren open die voor andere gesloten blijven. Wij vervolgen met een rondleiding van ca. 2 uur langs de mooiste en opvallendste gebouwen vaan Pierre Cuijpers en de Amsterdamse school in hartje Amsterdam.

De kosten bedragen € 19,50 per persoon.

In 2019 zullen deze rondleidingen op zes data plaatsvinden, namelijk: 17 februari, 12 mei, 23 juni, 18 augustus, 20 oktober en 8 december.
Deze rondleidingen starten elk om 11.00 uur. Per wandeling kunnen maximaal 17 personen deelnemen. De minimumleeftijd voor deelname is 15 jaar.